Primul străin care a transmis pentru întreaga lume imagini din balconul Operei din Timişoara, în faţa căruia o sută de mii de oameni cereau judecarea fostului dictator comunist, Nicolae Ceauşescu, pen tru crimele comise, este un sârb de origine română, care lucra la TV Belgrad. Sursa: Sergiu Miat
Împreună cu câteva zeci de jurnalişti străini, Remus Avramescu a aşteptat la graniţa cu România, timp de o săptămână, să poată intra în ţară. A reuşit doar în momentul în care Elena şi Nicolae Ceauşescu îşi luau zborul cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central.
Pera Nas, micul traficant care a dus vestea
Vestea că în România se petrece ceva a aflat-o chiar în seara zilei de 16 decembrie 1989, de la un sârb care făcea mic trafic.
„Era de la noi din oraş, de la Vârşeţ. Îi spuneam Pera Nas. El ştia că sunt ziarist şi mi-a spus că la Timişoara sunt demonstraţii împotriva regimului comunist. Nu l-am crezut, dar am pus imediat mâna pe telefon şi am sunat redacţia TV Belgrad, unde eram angajat ca reporter. Şi ei ştiau ceva, aşa că mi-au trimis imediat un cameraman şi mi-au zis să plec în punctul de frontieră de la Vatin, să încercăm să intrăm în România. Era imposibil. La Moraviţa ne-au întâmpinat militari cu arme automate, care ne-au spus că nu putem intra, şi ne-am întors la Vatin. A doua zi, în 17 decembrie, graniţele române s-au închis”, îşi aminteşte reporterul TV.
O glumă de 100.000 de mărci germane
Din acel moment, în punctul de frontieră de la Vatin s-au adunat peste o sută de ziarişti, care şi-au stabilit cartierul general, „centrul de presă”, la restaurantul Putnik.
Localul devenise, peste noapte, sală de mese, dormitor şi locul de unde se puteau transmite relatări telefonice.
„Veneau foarte puţine informaţii, de la şoferii de TIR. Ne spuneau că în Timişoara au