Iarna nu-i ca vara nici în circulaţia sângelui prin artere. Inima suferă din cauza temperaturilor scăzute, iar specialiştii explică de ce.
Temperaturile scăzute reprezintă pentru cei care au anumite afecţiuni cardiace un adevărat test de rezistenţă. Vremea rece poate declanşa apariţia unor simptome legate de o eventuală boală ascunsă, cea mai periculoasă dintre acestea fiind infarctul. George Dumitraşcu, medic specialist în medicina de urgenţă de la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu, oferă câteva sfaturi care vă pot feri de neplăcerile provocate de frig.
Sportul, oxigen pentru inimă
Iarna, din cauza frigului, vasele de sânge se contractă şi se îngustează, provocând creşteri ale tensiunii arteriale şi unele „întreruperi" ale aprovizionării cu sânge. „Dacă «întreruperea» (ischemia) apare în zona inimii şi este de scurtă durată, apar durerile de tip anginos", explică dr. Dumitraşcu. „Dacă întreruperea este totală, apare un infarct în zona care nu mai este «aprovizionată» cu oxigen. Frigul agravează de cele mai multe ori ischemia şi poate exacerba o boală mai veche, nedescoperită încă", atrage atenţia specialistul în urgenţe medicale.
Scăderea temperaturii poate provoca o creştere a numărului de atacuri de cord cu până la 30%, în special datorită creşterii tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, aminteşte dr. Dumitraşcu. În cazul unui infarct miocardic, caracteristică este durerea din spatele sternului (zona denumită în mod popular „coşul pieptului") resimţită ca o „gheară", durere ce poate urca spre mandibulă sau poate coborî spre mâna stângă.
„Un semnal de alarmă este reprezentat de durerea foarte puternică din zona inimii, care durează mai mult de 30 de minute, însoţită de stare de leşin şi de panică intensă şi care, de cele mai multe ori, este semnul unui infarct!", atenţionează medicul. Chiar dacă este foarte frig, exerciţ