Crăciunul devine adesea pentru mulţi o angoasă ce sfârşeşte într-o profundă depresie. Oricât de mici, cadourile rezolvă de multe ori problema.
Universitatea din Houston a publicat recent un studiu în urma căruia specialiştii au descoperit cu surprindere că o mare parte a populaţiei, în loc să se destindă şi să se bucure, suferă mai degrabă de depresii în perioada Crăciunului. Cauzele acestor depresii sunt mult mai complexe, având în vedere faptul că nu doar celibatarii au astfel de manifestări, ci şi familiştii, cei care aparent ar trebui să se bucure de timpul petrecut alături de cei dragi.
Pentru fiecare, sărbătoarea Crăciunului este şi un prilej de a face daruri celor apropiaţi. A dărui este unul dintre primele gesturi de afecţiune pe care oamenii învaţă să le facă după ce se nasc. Gestul de a oferi celorlalţi un obiect este descoperit încă de la vârsta de un an, când copilul îşi dă seama că este o individualitate aparte. Chiar dacă darurile au o funcţie de răsplată, niciodată părinţii nu vor putea „cumpăra" afecţiunea unui copil doar dăruindu-i lucruri scumpe sau oferindu-i bani, explică dr.Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti.
Copiii învaţă să dăruiască
Este foarte important să le oferim copiilor noştri cadouri, deoarece un copil care primeşte daruri va învăţa la rândul lui să dăruiască şi în acelaşi timp să aprecieze şi să descifreze limbajul afectiv al darurilor. Psihanaliştii spun că, uneori, copiii care cer cu insistenţă un cadou, nu sunt neapărat răsfăţaţi, ci au de fapt nevoie de mai multă atenţie din partea părinţilor. Pe de altă parte, limbajul darurilor îi ajută pe cei mici să aprecieze şi să devină conştienţi de valoarea fiecărui lucru. Obiceiul de a oferi celor din jur daruri face parte din sistemul de comunicare interuman şi este parte a sistemului necesitate-plăcere.
Ambalajul, un