Medicii oferă variante de alimente care ajută corpul să rămână echilibrat înainte de Crăciun, dar şi după, când tentaţiile sunt mari. Sursa: Arhiva EVZ
Pâinea, cartofii şi fasolea, alimentele cele mai „iubite” de români atunci când doresc să ţină post, sunt o bogată sursă de glucide, însă, mâncate exclusiv, dezechilibrează alimentaţia.
Medicii dau câteva variante clare de alimente ce pot fi consumate în zilele de post, care menţin organismul echilibrat şi îl feresc de probleme de sănătate ce s-ar putea instala, dar şi trucuri pentru a trece cu bine de la o perioadă de res tricţii la una plină de mese îmbelşugate.
Exemplu de meniu pentru cele trei mese ale zilei
Chiar dacă ţineţi post, nu trebuie să renunţaţi la cele trei mese zilnice. Astfel, nu uitaţi să consumaţi câte o felie de pâine la fiecare masă. Ea creşte nivelul glicemiei, ceea ce vă face să vă simţiţi mai sătui şi mai energici.
Diferenţa dintre diversele tipuri de pâine se resimte la nivelul cantităţii de fibre, cea integrală fiind mai bogată la acest capitol. Spre exemplu, la micul dejun puteţi mânca pâine prăjită cu fasole bătută, măsline negre, zacuscă sau salată de vinete, ceea ce vă poate oferi suficientă energie până la prânz. O alternativă o reprezintă o cană de ceai cu pâine şi dulceaţă.
Pentru prânz sunt recomandate pastele sau orezul cu legume, sos de roşii, măsline şi busuioc. Puteţi apela şi la ciorbele de legume sau de fasole.
„Ciorbele sunt un fel de mâncare tradiţională care ne ajută să rămânem slabi. În materie de echilibru alimentar nu s-a inventat altceva mai bun”, este de părere nutriţionistul Mihaela Bilic.
Pentru cină, o variantă de meniu este salata orientală sau de legume proaspete, cu boabe de porumb, seminţe de dovleac, nuci, caju, pastă de măsline, pastă de roşii uscate şi câtev