În anul 1991, Adrian Marino a lansat primul volum din lucrarea monumentală „Biografia ideii de literatură“, prima enciclopedie românească literară completă.
Personalitate foarte retrasă, Marino a vorbit foarte puţin despre opera sa, a acordat extrem de rar interviuri şi, în general, a evitat apariţiile publice, cu excepţia primilor ani de după Revoluţie, când a publicat în „Tribuna Ardealului”.
În ciuda activităţii sale prestigioase, Adrian Marino, laureat al premiului Herder în 1983, nu s-a integrat niciodată în lumea academică, fapt despre care a şi vorbit în unul din ultimele interviuri ale sale, acordat în 2002 poetului Ion Mureşan. „Am fost boicotat complet de lumea academică română, şi din Cluj, şi de altundeva, şi pe bună dreptate. Toată clasa asta universitară de la ora actuală este produsul unei contraselecţii a epocii ceauşiste”, a explicat Marino, care a refuzat şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”, motivând că el face parte din lumea culturală “alternativă”, şi nu din cea “oficială”.
Născut pe 5 septembrie 1921 la Iaşi, Adrian Marino a decedat în 19 martie 2005, fiind înmormântat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?