A fost nevoie de 60 de ani pentru ca un german să-l joace convingător pe Hitler. De câţi ani va fi nevoie ca personajul Ceauşescu să treacă pe ecran? Sursa: Mediafax
Nicolae Ceauşescu are stofă de personaj de film. Poate mai puţin caricaturizabil decât Hitler, sunt de părere unii cineaşti, dar la fel de ofertant. Un singur drum la Teatrul Odeon însă, la spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”, în care actorul Constantin Cojocaru preia rolul dictatorului, te convinge că momentul „debutului” n-a venit încă.
Primele senzaţii pe care trebuie să şi le reprime spectatorul sunt cele de inconfort şi impostură.
„Trecutul imediat pune în general capcane aproape imposibil de evitat cinematografului de ficţiune. În Germania au trebuit să treacă 60 de ani până când un actor a putut juca cât de cât convingător «un Hitler». Cu Napoleon, cinematograful a avut norocul să aibă un secol protector între eroul real şi propriile posibilităţi. Raportarea la o figură istorică cere un minimum de distanţă temporală, ceea ce garantează o răcire a afectivităţii şi o reducere a excesului de subiectivism”, explică regizorul Andrei Ujică, autorul filmului-eseu „Videograme dintr-o revoluţie” (1992), inclus de prestigioasa revistă „Cahiers du Cinema” printre cele mai subversive zece filme din istorie.
„Autobiografia” dictatorului, în pregătire
Trecerea spre personajul de film Ceauşescu va fi asigurată, într-o primă fază, de un documentar axat pe figura „conducătorului iubit”, numit „Autobiografia lui Ceauşescu”. Un montaj artistic din peste 1.000 de ore de imagini din arhive, conceput de Andrei Ujică, şi care va avea premiera în primăvara lui 2010.
O primă concluzie a cineastului, după ce a urmărit sute de vizite oficiale, discuţii în Comitetul Central, întâlniri cu „oamenii muncii” şi ieşiri cu familia, la Snagov, es