Pentru că au imunitatea mai slabă la frig, bolnavii cronic au şi un risc mare de deces din cauza gripei, chiar dacă virusul se extinde mai încet.
Temperaturile mai scăzute fac ca viteza de propagare a gripei noi să scadă, însă la ger scade şi puterea de apărare a organismului, mai ales în cazul celor care suferă de boli cronice, avertizează experţii în epidemiologie.
Pentru protecţie, medicii recomandă vaccinarea cât mai rapidă, sfat valabil inclusiv pentru cei care şi-au propus să călătorească în următoarea perioadă. În Bulgaria, spre exemplu, s-a anunţat un număr-record de decese, respectiv 30 într-o singură zi, în Marea Britanie 14, în Grecia 15, iar în Spania 24.
Experţii europeni în boli transmisibile arată care este situaţia în Europa în ceea ce priveşte răspândirea şi pericolul contractării gripei noi.
Vom avea mai multe decese în România
Numărul mare al îmbolnăvirilor cu A/H1N1 atrage după sine un număr şi mai crescut al deceselor. În unele ţări din Europa a început să se observe acest fenomen, care în curând ne va atinge şi pe noi.
„Aceasta este o regulă de bază într-o epidemie, iar acum, cu atât mai mult se va întâmpla asta, fiindcă suntem în pandemie”, ne-a explicat epidemiologul Doina Azoicăi, profesor la Catedra de Epidemiologie a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.
Specialistul atrage atenţia că numărul deceselor va creşte în special în rândul celor cu boli cronice. „De aceea s-a şi luat măsura extinderii campaniei de imunizare contra gripei pandemice prin medicii de familie. Dacă oamenii vor refuza să se vaccineze, nu vor face decât să contribuie la răspândirea virusului”, a explicat epidemiologul Doina Azoicăi.
În prezent, în România s-au înregistrat peste 5.071 de cazuri de gripă nouă, iar numărul deceselor a ajuns, până la această oră, l