La aproape 60 de ani de la prima emisie, s-a lansat campania socială "Europa Liberă, AICI", pentru toţi cei care vor să îşi aducă aminte, dar şi pentru tinerii care vor să afle. Despre acest proiect ne-a vorbit domnul Liviu Tofan, directorul Institutului Român de Istorie Recentă şi fost director adjunct al Europei Libere.
Jurnalul Naţional: Au fost 60 de ani în care Europa Liberă a trăit
prin puterea microfonului. Ce se întâmplă astăzi?
Liviu Tofan: Nu sunt doar 60 de ani de la prima emisie, ci şi un an şi ceva de când Europa Liberă nu mai emite pentru România. A intrat în istorie, ca să zic aşa, şi dacă vorbim astăzi despre Europa Liberă e ca şi cum am evoca un capitol de istorie. După părerea mea, capitolul acesta este unul trecut, dar nu este unul încheiat. Se spune că societăţile care îşi neglijează trecutul nu au viitor şi acesta este motivul pentru care vrem să aducem o parte din istoria noastră din nou acasă. Este vorba despre emisiunile Europei Libere, mai ales cele de până în 1989, care astăzi sunt documente ale istoriei noastre recente şi pe care e foarte important să putem să le avem accesibile aici, să le putem studia, să le putem cerceta.
Unde se află acum această arhivă?
Emisiunile în acest moment sunt într-o prestigioasă arhivă în Statele Unite, într-un volum foarte mare de material, vreo 600 de mii de pagini de text şi 3.500-4.000 de benzi de magnetofon, care nu sunt procesate aproape deloc. Sunt foarte greu accesibile, nu doar din cauza distanţei geografice, fiind peste mări şi ţări, dar nefiind procesate, e foarte greu pentru cineva să ajungă să găsească ceea ce caută. Singura soluţie este ca cineva - şi această sarcină ne-am asumat-o noi, aici, la Bucureşti, Institutul Român de Istorie Recentă - să poată finanţa un foarte costisitor proiect de digitalizare a acestei arhive. În felul acesta, rezultatul ar fi o