Fondul Monetar Internaţional a anunţat vineri că pune la dispoziţia Ungariei a cincea tranşă a împrumutului acordat acestei ţări, dar autorităţile ungare au declarat că nu intenţionează s-o utilizeze, informează AFP.
Consiliul de administraţie al FMI a votat deblocarea acestei rate care va contribui la acordarea unei asigurări împotriva consecinţelor oricărei deteriorări neprevăzute a condiţiilor de finanţare externe.
În 16 noiembrie însă, guvernul de la Budapesta a anunţat că va renunţa să recurgă la acest credit de 11,5 miliarde de euro acordat de FMI în noiembrie 2008, dată fiind ameliorarea situaţiei sale economice.
Ungaria a primit până în prezent 8,3 din cele 11,5 miliarde acordate de FMI, precum şi 5,5 dintr-un împrumut de 6,5 miliarde de euro din partea UE.
Directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, a felicitat Ungaria pentru "aplicarea coerentă a politicilor economice în conformitate cu programul" asupra căruia se pusese de acord cu Fondul.
"Viabilitatea bugetului a fost întărită prin reforme ale cheltuielilor structurale efectuate în sistemul pensiilor, prestaţii sociale şi subvenţii", a afirmat el, potrivit Agerpres.
"Creşterea deficitului bugetar în 2009 a contribuit la evitarea exacerbării contracţiei economiei", a adăugat Lipsky. Acest punct fusese obiectul unor fricţiuni în acest an între Budapesta şi FMI, care - împreună cu UE - dorea iniţial un deficit sub 3 % din PIB. Banca centrală ungară estimează că el va fi în final de 4 % din PIB.
Alt subiect sensibil este rata profitului director. "Politica monetară şi a schimbului va continua să vizeze inflaţia pe termen mediu, ţinând cont în acelaşi timp de riscurile pentru stabilitatea financiară", a recomandat Lipsky, exprimându-şi dorinţa unor "scăderi a ratei prudente".
În noiembrie, Banca Centrală a Ungariei şi-a scăzut rata directoare la 6,5 %,