Deţinuţii sunt învaţaţi să gătească şi primesc o diplomă de calificare recunoscută şi în UE. Metoda lansată în urmă cu câţiva ani de maestrul bucătar Jamie Oliver, de a-i învăţa pe deţinuţi să gătească, prinde rădăcini şi la Penitenciarul din Galaţi.
Zeci de deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au urmat în ultimul an cursuri de bucătar. Pentru ei, ciorba de burtă, cordon-bleu-ul sau sarmalele moldoveneşti nu mai reprezintă niciun secret.
Interesant este că majoritatea cursanţilor habar nu aveau nici măcar să facă o omletă până când au intrat în programul de educare bazat pe învăţarea meseriei de bucătar.
Diplome recunoscute în ţările UE
Un"lot" de 16 persoane condamnate a absolvit recent cursul şi se pregăteşte de fapte mari (culinare) mari după liberare.
Oamenii spun că toată treaba le-a prins foarte bine şi că se gândesc să ase angajeze ca bucătari sau chiar să îşi deschidă o mică afacere în domeniu.
Cursul durează cinci luni şi jumătate şi este organizat de Centrul de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională Galaţi şi Direcţia de Muncă.
La finalul acestuia este organizat un examen, în urma căruia deţinuţii care îl promovează primesc o diplomă valabilă oriunde pe piaţa muncii în România. Ba chiar şi în UE!
Concurenţa e mare, chiar şi după gratii
Deţinuţii se înghesuie să urmeze cursurile de bucătari. E şi de înţeles. Şcolierea se face gratuit, iar oamenii pleacă spre „viaţa civilă" calificaţi într-o meserie cu căutare.
Mai mult decât atât, perioada cursurilor este o pată de culoare pe fondul cenuşiu al vieţii de penitenciar.
Cu toate că cererea este mare, nu toţi puşcăriaşii ajung să se iniţieze în arta culinară. Aspiranţii trebuie să aibă minim opt sau zece clase absolvite,