Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer a sărbătorit sâmbătă în mijlocul a peste 120 de membri ai comunităţii evreieşti din Oradea, din ţară şi străinătate, încheierea celor opt zile dedicate sărbătorii de Hanukkah, celebrată la Sinagoga din Oradea.
"Oradea este una dintre cele mai active comunităţi din cele 38 din ţară şi am venit aici, în mod special, pentru a fi împreună cu membrii şi prietenii comunităţii evreieşti din întreaga ţară şi din Oradea, pentru a sărbători încheierea celei mai frumoase şi vesele sărbători ale noastre, Hanukkah sau sărbătoarea inaugurării, reînnoirii sau Sărbătoarea Luminii", a declarat Vainer.
Potrivit acestuia, Hanukkah este unul din examenele de memorie ale poporului evreu multimilenar, dar semnificaţia acesteia nu este numai una militară, victoria iudeilor asupra regelui seleucizilor, ci, în acelaşi timp, are şi o semnificaţie naţională şi universală, prin victoria monoteismului asupra păgânismului.
Istoria aminteşte despre minunea ce s-a petrecut în secolul al II-lea î.H., în Templul din Ierusalim, pângărit de păgâni şi redobândit de iudei. Cei care au intrat în templu nu au mai găsit decât, într-un ungher, un mic vas cu ulei, o candeluţă, şi, spre minunea lor şi a celor care au urmat, această cantitate infimă de ulei a durat opt zile.
În amintirea acelui moment istoric şi a minunii, timp de opt seri, de Hanukkah, se aprinde câte o lumânare, progresiv de la unu la opt. Sâmbătă seara, la Oradea, a avut loc rememorarea istoriei evreieşti şi a religiei sale, în care înnoirea este o trăsătură aproape cvasipermanentă.
"Avem nevoie de înnoire: înnoirea vieţii prin trăire spirituală, înnoirea sufletească, înnoirea prin generaţiile noi care se nasc şi se succed în timp. Ca un omagiu adus înnoirii, am reinaugurat recent, la Piatra Neamţ, cea mai veche sinagogă, construită d