A venit iarna. Surpinzator, tocmai in decembrie si, se stie, de obicei Craciunul e precedat in Romania de o canicula zdravana. Cine sa se fi gandit ca in decembrie vom fi loviti de viscol si polei? Si mai ales, cine sa fi avut timp de asemenea pregatiri, mai ales in arsita campaniei?
Efectul s-a vazut cu ochiul liber: dezastru. Sute de oameni blocati prin nameti, masini abandonate. Si nu pe vreun drum judetean uitat de lume, ci pe ditamai drumul european 85 ce parea ca strabate Siberia, nu Baraganul. Cat despre Capitala, primarul Sorin Oprescu a avut o prima ocazie sa-si arate competenta in integralitatea ei.
Regii deszapezirii
"Primul examen al iernii a fost ratat", le-a spus Emil Boc prefectilor si le-a reamintit ca raspund cu functia pentru bunul mers al deszapezirii. Asta dupa ce Radu Berceanu rasese demonstrativ vreo doi directori de prin ministerul Transporturilor. Unul dintre noii numiti a avut viata scurta, doua zile, dupa care a fost si el zburat, tot din motive de iarna. Ma tem ca toata aceasta ratoiala e degeaba. Si nu din cauza vreunei traditii a indolentei, cat din cauza unei traditii a clientelismului politic.
Cauzele acestui dezastru trebuie cautate la firmele angajate de ministerul Transporturilor pentru intretinerea drumurilor nationale. Si nu angajate pentru un an sau un sezon, ca sa simta o eventuala presiune a reinnoririi contractelor. Printre mostenirile mirobolantului mandat Orban la Transporturi se numara si decizia de a incheia astfel de contracte pe cate patru ani.
Ca de la nasu' mare, anul trecut ministerul a facut cinste cu un miliard de euro pentru toate aceste contracte. Cine a pus mana pe ele? Firme de partid.
Partea leului i-a revenit, desigur, regelui asfaltului, Dorinel Umbrarescu, un roman impartial, care a fost mai intai sponsorul lui Adrian Nastase, apoi, din 2005, v