IGNAT. La Călugăreni, abatorul e la drumul mare. Mii de porci sunt sacrificaţi de localnici şi vânduţi fără factură şi aviz de la veterinar. Sursa: Vlad Stănescu
Dis-de-dimineaţă, înainte de ora şapte, încă pe întuneric, la Călugăreni, Giurgiu, liniştea a fost spartă de un ţipăt de moarte. Tocmai îşi dăduse ultima suflare primul dintre sutele de porci sacrificaţi ieri, în localitatea intrată în istorie după ce Sinan Paşa şi-a pierdut o parte din dantură în urma întâlnirii cu Mihai Viteazul.
Mai nou, notorietatea Călugăreniului a crescut, cauza fiind însă una meschină. În ultimii ani, mii de porci sunt tăiaţi aici, în preajma Crăciunului, în curţile oamenilor sau direct în stradă. Fără factură şi, în cele mai multe cazuri, fără avizul veterinarului.
O sută de mii de lei vechi kilogramul în „viu”
Drumul european 70, în dreptul localităţii giurgiuvene Călugăreni, arăta ieri-dimineaţă lugubru. De-a lungul a vreo doi kilometri, funcţionau în curţile localnicilor adevărate abatoare de porci. De-o parte şi de alta a drumului, zăpada din curţi era pătată de sângele râmătorilor. Din 20 în 20 de metri sunt pancarte din tablă sau cartoane cu anunţul „Vând porci” sau, mai la obiect, direct „Porci”.
La ora opt, zeci de maşini cu numere de Capitală trăseseră pe dreapta. Bucureştenii începuseră să vină după carne de porc la preţuri de dumping. O sută de mii de lei vechi chilul în „viu” sau, dacă-l vrei tăiat, 11 lei la chil pentru partea din faţă şi 12 - pentru posterior.
LA ALEGERE. Pe străzile din Călugăreni, oferta este variată: în viu sau pârlit
Foto: Vlad Stănescu
„Plecaţi, bă, că vă căutaţi belea!”
Până de curând, carcasele godacilor erau expuse, spre oroarea trecătorilor, direct pe garduri sau erau atârnate în copaci. De frica amenzilor