Disidenta anticomunistă Doina Cornea s-a opus cu vehemenţă regimului până la Revoluţie. Între 1982 şi 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”.
În 1983 a fost destituită de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi şi ameninţări.
Publicista a răspândit nu mai puţin de 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov, care s-au răsculat în 15 noiembrie 1987. Atunci a fost arestată peima dată, fiind închisă timp de cinci săptămâni alături de fiul său. A urmat apoi circa un an de arest la domiciliu, urmând ca în 21 decembrie 1989, Doina Cornea să participe la manifestaţia stradală de la Cluj, sub gloanţe.
În primele zile ale Revoluţiei, Doina Cornea a fost percepută ca principalul simbol al luptei împotriva comunismului.
După Revoluţie, aceasta a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, de unde a demisionat şi a fondat în 1990, la Cluj, Forumul Democrat Antitotalitar din România, din care s-a format mai târziu Convenţia Democrată din România (CDR).
Doina Cornea are 80 de ani şi a suferit, pe 10 septembrie 2008, un accident vascular cerebral, cu paralizie pe partea dreaptă. A fost tratată la Spitalul Militar din Cluj şi a fost nevoită să facă recuperare la Cluj-Napoca, dar şi în Bucuresti si la o clinică din Franţa.
Disidenta a fost decorată anul acesta cu „Crucea Casei Regale a României”, distincţie acordată de regele Mihai I şi cu „Legiunea de Onoare” în grad de comandor, fiind premiată de ambasadorul Franţei, Henri Paul.
CAMPANIE: Ce am făcut în ultimii 20 de ani?