STANDARD. Cel mai scump bucătar din Bucureşti spune că obiceiurile culinare ale românilor nu se potrivesc cu celebrul ghid. Sursa: Vlad Stănescu
1 /.
Nici măcar un restaurant din Europa de Sud-Est n-a reuşit să obţină Oscarul culinar, aşa cum este cotată o stea Michelin. În Bucureşti, unde sunt concentrate majoritatea restaurantelor cu ştaif din România, situaţia nu pare atât de dramatică.
Pentru israelianul Jospeh Hadad, executive-chef al restaurantului Casa Vernescu din Bucureşti, lipsa stelelor Michelin din palmares nu-i o mare supărare. Experienţa îl ajută, cu CV-ul ar putea lucra în orice restaurant, dar, pe lângă asta, stelele Michelin l-ar imobiliza într-un stres continuu.
„Prima stea o ia chef-ul întotdeauna, pentru reţetarul propriu, pentru decorurile sale, pentru creativitate. Să zicem că o iei. După aia, neliniştea e mare. Stai ca pe ace gândindu- te că, dacă pleci în concediu şi ăia vin în control, iar ceva nu le pare bine, îţi iau steaua şi s-a rupt totul”, explică Hadad cum stă treaba cu stelele Michelin în România.
Românii n-au mentalitatea ghidurilor
Chiar şi aşa, spune că un restaurant de ghid n-ar avea prea mare succes în România, ţara în care abia a reuşit să schimbe obiceiurile culinare proaste. „E greu să faci un meniu atât de complex care să cuprindă toate gusturile lumii. Când majoritatea clienţilor tăi sunt români, de exemplu, nu le poţi vinde specialităţi cu care ei n-au fost obişnuiţi. Aşa n-ar merge treaba.
De partea ailaltă, dacă vin cei de la Michelin şi nu găsesc ce vor în meniu, adio”. Din '97, de când a preluat bucătăria de la Casa Vernescu, abia i-a învăţat pe români că mai există şi alte sosuri în afară de cel de usturoi sau de roşii.
E mulţumit că i-a fost dat în mână un local în centrul Capitalei, că poate exploata cam orice din bucătă