Scrie, dansează şi cântă foarte bine la vioară. Acestea sunt doar câteva dintre calităţile veteranului de război, care şi-a scos luna aceasta a 16-a carte. Are 87 de ani şi o energie de invidiat. Colonelul în rezervă Ilie Pascal poate spune că şi-a trăit viaţa aşa cum a vrut. A excelat în mai multe domenii şi i-a molipsit cu pofta lui de viaţă pe toţi cei care au ajuns să-l cunoască. S-a născut în comuna Mitoc şi e cât se poate de mândru de originile lui. În 1944 a obţinut diploma pentru învăţător şi tot în acelaşi an am început şcoala militară.
„Am făcut şcoala militară de ofiţeri, infanterie, numărul 6, din Ineu, judeţul Arad. În acea perioadă am participat pe frontul de Vest la eliberarea Ardealului de sub ocupaţia hortistă. După terminarea şcolii militare am fost concentrat la Academia Militară pentru perfecţionare ca ofiţer superior“, povesteşte Ilie Pascal, care se mândreşte cu două decoraţii: cea pentru eliberare de sub jugul fascist şi crucea comemorativă a celui de-Al doilea Război Mondial. Până în 1999 a fost preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de Război din Mitoc, iar un an mai târziu a fost ales preşedinte al subfilialei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război pe municipiul Botoşani.
De la armată, la muzică şi dansuri
Timp de aproape 40 de ani, veteranul de război Ilie Pascal a fost învăţător, profesor de muzică şi director la Şcoala din Mitoc. A fost şi director al căminului cultural din localitate. De muzică nu s-a desparţit nici acum. Ilie Pascal a înfiinţat ansamblul ostăşesc de cântece şi dansuri „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ la Casa Armatei, cu care ţine spectacole la diferite ocazii. În ceea ce priveşte activitatea din învăţământ, aceasta nu a trecut neremarcată. Colonelul a primit difertite distincţii în acest sens. Cel mai mult a contat, spune el, faptul că a reuşit să scoată de pe băncile şcolii „oameni cu carte“,