Şeful Cercului Militar a avut misiunea de a apăra două dintre „comorile" fostului dictator: pe Valentin şi uzina de diamante. În decembrie 1989, căpitanul Eugen Anghel l-a scos pe Valentin Ceauşescu din Bucureşti, pentru ca acesta să nu fie linşat de populaţia revoltată.
La 20 de ani de la Revoluţie, colonelul în rezervă Eugen Anghel povesteşte cu lux de amănunte despre cele mai importante misiuni pe care le-a avut de îndeplinit în cariera sa.
În decembrie 89, era proaspăt căpitan, abia ieşit de pe băncile Academiei Militare. „Pe 23 decembrie, la ora 5.00 dimineaţa, am primit ordin de la Bucureşti să plecăm spre capitală cu Regimentul 282 Mecanizate Unirea Principatelor Focşani. Odată ajunşi, am preluat paza Ministerului Apărării, acolo unde se aflau liderii Frontului Salvării Naţionale. A fost o primă misiune importantă", îşi aminteşte colonelul Anghel.
Marea provocare avea însă să vină două zile mai târziu, în contextul capturării cuplului Ceauşescu şi al procesului desfăşurat în faţa tribunalului ad-hoc.
Ţara era în fierbere şi militarul focşănean a trebuit să fie scut pentru unul din fii dictatorului împuşcat de Crăciun. „Pe 25 decembrie am primit un nou ordin, acela de a-l duce în siguranţă în afara Bucureştiului pe Valentin Ceauşescu. L-am luat de la Ministerul Apărăii şi am plecat cu un transportator de cercetare spre Domneşti, o comună aflată la câţiva kilometri de Bucureşti. Acolo se afla o unitate militară unde erau arestaţi toţi membrii Comitetului Central al PCR", spune col. (r), Eugen Anghel.
Drumul spre Domneşti a fost prilej pentru tânărul căpitan să poarte o lungă discuţie cu Valentin Ceauşescu.
Valentin susţinea nevinovăţia lui Nicu
„Drumul, care în mod nomal trebuia să dureze mai puţin de o oră, s-a dus la peste trei ore. A trebuit să ocolim zonele fierbinţi din Bucureşti pen