În oraşul aflat la 60 de kilometri de Bucureşti, locuinţele „comuniste” costă cu 50% mai puţin decât anul trecut. Cu toate acestea, cumpărătorii se lasă aşteptaţi. Pretenţiile proprietarilor de apartamente construite înainte de 1989 au scăzut anul acesta în 17 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori din România.
Câştigător de departe al cursei infernale a ieftinirilor apartamentelor vechi este, în 2009, Ploieştiul. În oraşul petrolier preţurile pe acest segment au scăzut pe toate segmentele, cu sume cuprinse între 35.000 şi 40.000 de euro. „Scăderea este normală în contextul actual.
Ploieştiul a fost un centru activ al speculaţiilor imobiliare şi de aceea căderea a fost mai mare", explică Paul Dumbrăvanu, broker/owner al agenţiei RE/MAX Star Ploieşti. Până la începutul lui 2009, preţurile concurau cu cele din Bucuresti. „Aceste valori aberante erau susţinute de evaluările bancare. Băncile au avut un rol primordial în această bulă imobiliară", completează Dumbrăvanu.
Evaluări umflate
De multe ori, evaluările proprietăţilor din Ploieşti erau făcute de către companii din Timişoara sau Bucureşti, care îşi bazau cifrele pe anunţurile din ziare, potrivit lui Dumbrăvanu. Proprietarii care scoteau la vânzare apartamente vechi se bazau şi ei pe aceste evaluări şi cereau cu 10%-20% mai mult. Şi afacerea mergea, în condiţiile în care cererea era mare.
Efectul de domino a început în acest an, când a dispărut cererea, iar ofertele au rămas fără fundament. „Băncile au închis creditele şi au făcut evaluări realiste. Aceleaşi persoane care cu un an înainte evaluau un imobil la 300.000 de euro, îl cotează acum la 180.000 de euro", punctează Dumbrăvanu. În ciuda acestor scăderi spectaculoase de preţ, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 90% faţă de anul trecut. Constanţa este un alt oraş în care anul acesta s-au înregistrat scăderi importante în