» Postul de radio BBC World Service a difuzat zilele trecute partea a doua a documentarului referitor la mostenirea Securitatii, la 20 de ani de la Revolutia Romana.
» Realizatorii materialului s-au concentrat asupra actualelor cercuri inalte ale puterii politice, economice si judiciare din Romania.
» Printre cei intervievati de BBC s-au numarat si Dan Voiculescu si Traian Basescu, care au vorbit despre legaturile pe care le-au avut cu Securitatea inainte de 1989.
Documentarul BBC a explicat in primul episod cum Securitatea, politia politica din Romania comunista, nu avea nevoie de un motiv anume ca sa deschida un dosar de urmarire si sa inceapa o supraveghere cvasipermanenta a unei persoane. Sistemul se temea ca dusmanii pot aparea de oriunde, asa ca oricine putea deveni o tinta a ofiterilor de Securitate. Nu intamplator, arhivele inca incomplete de la CNSAS cuprind peste doua milioane de dosare ale Securitatii, istorii pervertite a sute de mii de familii, a relatiilor profesionale, sociale sau culturale dintre oameni. Cum a tratat Romania acest fenomen de proportii dupa 1989 este intrebarea-cheie la care incearca sa raspunda cel de-al doilea episod.
Intervievat de BBC, presedintele Traian Basescu accentueaza ca Romania a fost singura tara rasariteana unde regimul comunist a fost rasturnat prin varsare de sange: 1.192 de oameni ucisi si 3.000 de raniti. De aceea "este extrem de important felul in care am descris acest regim, adica ilegitim si criminal". Dar cine erau criminalii? – intreaba BBC. Raspunsul e greu de gasit.
Traian Basescu a ordonat predarea catre CNSAS a doua milioane de dosare, dupa cum spune, "ca sa rupa continuitatea regimului". Dar ruptura este inca departe atata vreme cat in cele mai inalte cercuri ale puterii actuale se afla inca persoane care au facut parte din vechiul regim sau au fost ac