Statul a primit in acest an de la banci 1,22 mld. lei (300 mil. euro) din impozitarea profiturilor bancilor, mai multi bani decat se estimeaza ca va castiga intregul sistem bancar in 2009, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala transmise ZF.
Suma reprezinta impozitele anticipate pe 11 luni aferente profiturilor record din 2008. Conform Codului Fiscal, bancile fac in cursul anului plati trimestriale anticipate, pe baza profitului din anul precedent. Pe tot anul trecut profitul bancilor s-a ridicat la 4,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), iar pentru 2009 este estimat un castig de sase ori mai redus, respectiv de 200 milioane de euro.
In aceste conditii, bugetul pierde anul viitor o parte importanta din aceste resurse deoarece impozitele pe profit pe care le vor plati bancile vor fi mult mai reduse. Practic, bancile au platit in acest an impozit pe profit, chiar daca in 2009 au inregistrat castiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea ce reprezinta un "credit" pentru Ministerul de Finante, pana la momentul regularizarii.
Consultantii fiscali apreciaza ca procesul de regularizare, prin rambursarea impozitului, poate fi si, de re-gula, este evitat prin compensare a sumelor achitate in plus cu datorii viitoare avand in vedere experientele "nefericite" legate de rambursarile de TVA.
Si bancile au beneficiat de "credit" din partea statului in 2008, platind in prima faza impozite aferente profiturilor obtinute in 2007, de 2,5 mld. lei (750 mil. euro), mult mai mici decat in 2008.
Nu doar bancile comerciale au ajutat statul in acest an platind impozit pe profit, ci si Banca Nationala, care a platit impozit pe profit de circa un miliard de lei.
Potrivit executiei bugetare la zece luni publicata de Ministerul Finantelor, valoarea impozitului pe profit de circa 11 mld. lei a inclus si suma de 992 mil. lei varsata de BNR