"Casa Poporului", palatul faraonic pentru care a fost nevoie de raderea a şapte kilometri pătraţi de cartiere istorice din Bucureşti, este astăzi principala destinaţie a turiştilor care vizitează capitala română. La 20 de ani de la execuţia lui, fostul dictator Nicolae Ceauşescu atrage turişti interesaţi de locurile simbolice aleacestuia, notează AFP într-un reportaj.
Numărul vizitatorilor Casei Albe ajunge la aproximativ o mie pe zi, în timpul verii, majoritatea venind din Israel, Franţa sau Germania.
Palatul are un milion de metri cubi de marmură, 200.000 de metri pătraţi de covoare şi 900.000 de metri cubi de lemn. Peste 20.000 de muncitori şi 200 de arhitecţi au participat, zi şi noapte, la construcţia demarată în 1984. Cinci ani mai târziu, la căderea lui Ceauşescu, doar 60% din clădire era realizată, aceasta fiind deschisă publicului în 1994.
Toţi vizitatorii fac legătura între această clădire şi Ceauşescu. Sunt impresionaţi de dimensiuni, spune Adina Mihai, ghid în cea de-a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon şi care găzduieşte în prezent Parlamentul.
Este primul obiectiv turistic pe care îl vizitez la Bucureşti. Sunt extrem de interesat deoarece este o parte importantă a istoriei, a explicat Niels, un olandez în vârstă de 27 de ani.
Vrem sau nu, palatul a devenit simbolul Bucureştiului, este de părere Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Bădulescu a făcut parte din cele 40.000 de persoane ale căror case au fost distruse pentru a fi construită Casa Poporului.
Este o parte negativă a istoriei, însă ea nu trebuie ştearsă. Aveam 7 ani. A fost traumatizant să fii nevoit să te muţi dintr-o casă frumoasă într-un bloc de apartamente. A fost o tragedie pentru mulţi oameni, câţiva s-au sinucis, însă eu nu urăsc palatul, a precizat el, apreciind că ac