Conexiunile rapide de internet, cu abonamente relativ mici si trafic nelimitat, au grabit decesul majoritatii cinematografelor din fosta retea de stat, foarte multi romani preferand, din motive lesne de inteles, sa descarce filme "pe teava" si sa fie la zi cu "cultura cinematografica", in mod gratuit si, evident, ilegal. In ceea ce priveste cultura necinematografica insa, lucrurile sunt putin mai complicate.
Asa se face ca, timid la inceput, parca nevenindu-le sa creada ca in ziua de azi cineva chiar mai citeste, o serie de "carturari" online au pus bazele unor site-uri de pe care se pot descarca mii de carti in format electronic. Unul dintre cele mai bine vazute, cotate si citite este www.carti.x6.ro. Este evident ca traficul unui asemenea site nu se compara cu cel al unuia de pe care se descarca filme, dar totusi numarul de utilizatori unici in crestere e un semn bun. Nu pentru site, ci pentru romani, in general.
In ceea ce priveste partea legala, lucrurile, din nou, vorba lui Vanghelie, sunt complicate. Astfel initiatorii site-ului au considerat de natura sa puna pe pagina web un text de bun simt justificator, in care mentioneaza ca site-ul "nu incurajeaza prejudicierea intereselor unor terte edituri sau autori, ci doar doreste sa reprezinte o biblioteca online, care ofera acces gratuit si nelimitat publicului la carti".
Utilizatorii sunt pusi in fata, in sensul ca "volumele valabile aici au fost oferite de utilizatorii/vizitatorii X6.ro, iar site-ul nu isi asuma raspunderea in nici un caz, pentru nici o dauna, pricinuita direct sau indirect de date, informatii, imagini colectate de pe X6.ro".
Sigur ca aceasta justificare e discutabila, dar pana la urma daca autorii prezenti cu carti online pe site-ul cu pricina isi doreau, cand au inceput sa scrie, sa produca bunuri culturale universale, pe site-uri de acest gen, cu siguranta isi ating scopu