Uniunea Europeana lucreaza in prezent la o directiva privind combaterea intarzierii platilor pe care le face statul catre sectorul privat, care obliga statele membre sa plateasca in termen de maxim 30 de zile contravaloarea contractelor de achizitie publica.
In cazul in care statul intarzie mai mult de o luna, risca penalizari de minim 5% din datorie, potrivit directivei. "Este un proiect de directiva europeana care va intra in procedura de urgenta in Parlamenul European la inceputul anului viitor si va obliga toate statele membre sa-si plateasca furnizorii in termen de 30 de zile de la data receptiei", a explicat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrivit datelor CNIPMMR, statul roman intarzie cu aproximativ 360 de zile plata furnizorilor privati, anul trecut datoriile catre acestia ridicandu-se la peste 3,1 mld. euro.
Spre exemplu, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are datorii de aproximativ 357 mil. euro catre firmele private, iar in cazul in care directiva ar fi in vigoare, aceasta ar trebui sa plateasca penalizari de peste 18 mil. euro.
"Este o masura care va duce la o recapitalizare a IMM-urilor prin reducerea cantitatii de credit comercial acordat statului din partea intreprinderilor mici si mijlocii", a adaugat Nicolescu.
Printre masurile pe care CNIPMMR le propune noului guvern pentru sustinerea sectorului IMM-urilor se numara reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere la plata impozitelor si contributiilor sociale de la 0,1% pe zi, la 0,05% pe zi, precum si cresterea treptata a investitiilor in sectorul IMM-urilor de la 0,5% din PIB in 2010 la 1% din PIB in 2012.
Uniunea Europeana lucreaza in prezent la o directiva privind combaterea intarzierii platilor pe care le face statul catre sector