Anul viitor arbitrul telecom isi propune sa impuna termene mai scurte pentru transferarea unui numar de telefon in alta retea.
Reducerea tarifului si a termenului de portare a unui numar de telefon in alta retea, definirea unei strategii pentru utilizarea frecventelor radio si discutiile pe marginea modelului de calcul al tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie fixa si mobila se numara printre cele mai importante obiective aflate anul viitor pe agenda Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) pentru anul viitor, spune Catalin Marinescu, presedintele institutiei.
In prima luna a anului vor incepe insa discutiile pe un proiect restant din anul curent, respectiv proiectul care reglementeaza costul accesului la infrastructura Romtelecom.
Orange si Vodafone, cei mari operatori telecom de pe piata, au solicitat in trecut arbitrului telecom sa reduca tarifele de acces la infrastructura Romtelecom, care ajunge in aproximativ patru milioane de case si sedii de companii, pentru a putea furniza astfel servicii de internet fix.
"Avem un consultant extern care lucreaza la modelul de calcul al tarifului si care nu a finalizat inca proiectul. Dar in ianuarie cu siguranta proiectul de decizie va fi finalizat si pus in consultare publica", a precizat pentru ZF Catalin Marinescu.
In conditiile in care dezvoltarea unor noi infrastructuri telecom, aeriene sau ingropate este dificila din cauza reglementarilor emise de primarii, accesul la casele, sediile a aproximativ patru milioane de potentiali clienti devine extrem de important. Infrastructura Romtelecom este in mare parte ingropata in subteran si este complet digitalizata, in timp ce operatorii de cablu se bazeaza pe retele aeriene, mai vulnerabile si care nu sunt complet digitalizate.
Seful ANCOM spune insa ca pentru operatorii telecom cel mai important subiect di