Testele de stres realizate in cadrul bancilor straine cu activitati in Europa de Est indica faptul ca acestea sunt destul de rezistente pentru a face fata socurilor de natura financiara, in pofida faptului ca cresterea ratelor somajului si intrarile companiilor in incapacitate de plata ameninta sa majoreze pierderile creditorilor, au anuntat oficialii Bancii Centrale Europene, scrie Bloomberg.
"In urma reducerii activitatii economice in regiunea Europei Centrale si de Est, calitatea in deteriorare a activelor bancare ar putea deveni o vulnerabilitate importanta", arata BCE in raportul sau de stabilitate financiara.
"Cresterea ratei somajului, reducerea veniturilor si default-urile din sectorul corporatist vor duce probabil la cresterea in continuare a creditelor restante si la deteriorarea portofoliilor de credite ale bancilor", se mai arata in raportul BCE.
Estul isi va reveni greu
Europa de Est, unde creditori occidentali, cum ar fi Swedbank din Suedia si Raiffeisen International Bank din Austria, si-au stabilit subsidiare in speranta de a profita de ratele ridicate de crestere ale pietelor emergente, s-ar putea confrunta cu un proces mai lent de redresare de pe urma crizei financiare comparativ cu majoritatea regiunilor importante ale lumii, conform Fondului Monetar International.
"Nivelul datoriei externe ramane ridicat, finantarea externa este in continuare scumpa si exista riscul ca volatilitatea legata de cursul de schimb sa creasca din nou", se arata in raportul Bancii Centrale Europene.
In acelasi timp, fluxurile de capital in regiune "raman limitate", iar "spread-urile de rate ale dobanzii s-ar putea mentine mai ridicate decat inainte de criza pentru o anumita perioada", conform raportului BCE.
Banca estimeaza ca "vulnerabilitatile din tarile central si est-europene s-au redus din luna iunie". Totusi, BCE avertizeaza