19 oameni au fost împuşcaţi în Arad şi alţi cinci şi-au pierdut viaţa la Revoluţie în alte oraşe ale ţării. Arădenii au intrat în perioada evenimentelor de comemorare a Revoluţiei din 1989.
Programul stabilit de asociaţiile de revoluţionari şi de autorităţile locale a început în această dimineaţă cu marcarea începerii Revoluţiei la ora 07.39, la fabrica Orologeria.
Au urmat depuneri de coroane la fosta fabrică de strunguri şi la Biserica Eroilor Martiri de la UTA. Marcarea evenimentelor din ’89 continuă cu o depunere de coroane, în această după-amiază, la ora 18.00, la Monumentul Revoluţionarilor din faţa Primăriei.
Slujbele religioase la Monumentul Eroilor Martiri din Piaţa Revoluţiei, la Monumentul din faţa Inspectoratului de Poliţie, la Monumentul de la Garnizoana Arad şi la Troiţa din cartierul Aurel Vlaicu sunt programate pentru mâine.
Unul dintre martirii Aradului, Sandor Toth, va fi cinstit cu două zile înainte de Crăciun, 23 decembrie, la monumentul ridicat în memoria sa pe malul Mureşului. La manifestare vor participa familia Sandor şi oficialităţi maghiare.
Tot până în 23 decembrie, tinerii vor putea afla mai multe despre zilele în care a căzut comunismul în România, la Muzeul Revoluţiei Române.
Al doilea oraş al Revoluţiei române, Aradul s-a alăturat Timişoarei în dimineaţa zilei de 21 decembrie, când o treime din cei 1.300 de angajaţi ai fabricii Orologeria şi-au părăsit locurile de muncă şi au pornit spre Primărie.
De la Orologerie, la primărie
Pe traseul pornit de cei de la Orologerie li s-au alăturat muncitori ai fabricii de strunguri, ai uzinei de vagoane, ai fabricii de mobilă, ai uzinelor textile UTA sau ai fabricii Tricoul Roşu, astfel că în Piaţa Sfatului au ajuns atunci mii de oameni. 24 de arădeni şi-au pierdut viaţa în 1989, din care 19 au fost împuşcaţi la Arad şi 5 la Ti