În 2009 a fost greu să păstrezi angajaţii bine pregătiţi pe şantiere. Acesta este motivul pentru care preţul manoperei nu a fluctuat. Cele mai mari scăderi în ce priveşte preţul cerut pentru execuţia unor lucrări de construcţii au fost de 40%. Cei care au redus preţurile atât s-au văzut nevoiţi să facă rabat şi de la calitate.
La capitolul manoperă au existat scăderi importante de preţ anul acesta pe anumite segmente, dar pe altele valorile de anul trecut au rămas intacte. „Mă refer aici la lucrările speciale, la serviciile de arhitectură, lucrul în marmură, granit sau reabilitarea monumentelor istorice", declară Cristian Erbaşu, preşedintele grupului de firme de construcţii Erbaşu.
În acelaşi timp, au existat şi domenii în care preţul cerut pentru mâna de lucru a scăzut semnificativ. Aceste ieftiniri s-au produs în sectoare precum dulgherie, fierărie, tâmplărie şi, în special, zidărie. Scăderea preţurilor a fost de 30-40%.
„Acesta este un prag. Sigur nu vor mai fi ieftiniri. Deja lucrările aflate la nivel de preţ la această bază minimă suferă serios la capitolul calitate", completează Erbaşu. Manopera nu a scăzut mult ca preţ anul acesta, în principal pentru că sunt în continuare segmente în care e criză de forţă de muncă bine pregătită. Acest lucru a făcut dificilă reducerea tarifelor, având în vedere că muncitorii cereau anumite salarii la care nu au fost dispuşi să renunţe.
Aceste date diferă însă de la o companie la alta. Anul acesta majoritatea firmelor de construcţii au tras mult să rămână pe piaţă, fiecare a luat măsuri, dar nu s-a umblat prea mult la salarii. „Salariul de bază nu s-a modificat, dar nu s-au mai acceptat ore suplimentare plătite. Lipsa acestora s-a tradus în bani mai puţin încasaţi", explică Adriana Iftime, director general executiv Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC). Mâna de lucru nu e mai scumpă, dar