Banca Centrală a Ungariei a produs o surpriză, reducând dobânda de politică monetară cu 25 de puncte procentuale la 6,25%.
Marea majoritate a economiştilor anticipau o decizie mai agresivă, de scădere a dobânzii până la 6%, însă decidenţii de politică monetară au preferat o abordare mai prudentă.
Decizia Băncii Centrale a luat în calcul semnalele privind înrăutăţirea unor indicatori macroeconomici din ultimele săptămâni: deprecierea forintului, volatilitatea crescută a cursului de schimb, estimările negative privind profiturile companiilor de anul viitor.
Economia se poate deteriora în 2010
„Micşorarea pasului de scădere a dobânzii dovedeşte păstrarea precauţiilor faţă de posibilitatea deteriorării climatului economic la începutul anului viitor", explică Gyorgy Barta, analist la CIB Bank din Budapesa, citat de Portoflio.hu. Rata dobânzii din Ungaria este cea mai mare din UE, după România unde BNR a stabilit-o la 8%.
Cea mai mică este în Cehia, unde Banca Centrală a redus-o săptămâna trecută la 1%. Îngrijorarea privind explozia datoriei externe a Greciei a afectat încrederea în economia Ungariei, ţară ale cărei datorii depăşesc 100% din PIB.
Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 7,5% în luna octombrie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cauza constituind-o reducerea veniturilor angajaţilor şi majorarea ratei şomajului.