Oamenii de afaceri datoreaza mult avocatilor. Mai toate marile tranzactii au fost consiliate de un manunchi de avocati romani, spune Gheorghe Musat, unul dintre cei mai apreciati avocati de afaceri.
Din calculele lui Gheorghe Musat, 60 de ani, circa 60% dintre partenerii primelor zece firme de avocatura de pe piata locala au trecut prin birourile casei Musat & Asociatii pe care o conduce.
Unii dintre avocati au decis sa urmeze un drum propriu, fapt ce nu a perturbat insa prea mult evolutia firmei care a ramas un jucator de top pe piata avocaturii de afaceri in ultimii 20 de ani.
Dar primii ani de revolutie nu au fost neaparat usori. "Inceputurile mele au fost mai grele decat pentru oricare alt avocat. '89 m-a prins cu 17 lei in buzunar si cativa prieteni, la care puteam trage seara la masa. La inceputul lui ianuarie '90 am fost reprimit in avocatura cu aplauze, la conducerea baroului fiind Niculae Cerveni. Eram un om cu o biblioteca juridica, dar fara niciun client, deoarece dupa sapte ani de absenta din avocatura oamenii te uita. Zamfirescu era deja renumit, Nestor venea de la un institut cunoscut, Florea, Stoica aveau deja un nume. Eu reveneam in avocatura dupa 4 ani de inchisoare la Aiud, ca detinut politic si alti doi ani de taximetrie in Gara de Nord", isi aminteste Musat.
Avocatul a reinceput sa practice, luand diverse dosare, de la divorturi pana la infractiuni penale, dar doar pentru o scurta perioada, deoarece noile legi ale initiativei private, ale societatilor comerciale, incepeau sa contureze o noua oportunitate pentru avocati.
"Am sesizat ca in urmatoarea perioada cariera avocatiala o va lua pe alte coordonate si asteptam sa apara zorii capitalismului. Astfel, la sfarsitul anului 1990 aveam deja clienti privati, in special companii straine. Companii precum Rhone-Poulenc (actuala Sanofi-Aventis), Renault, Cement