Teodor Baconschi a fost nominalizat la conducerea Ministerului de Externe in detrimentul lui Bogdan Aurescu, cel care ar fi meritat mai mult aceasta functie. Asa a fost interpretata in media una dintre putinele numiri inspirate in guvernul Boc. Cei doi profesionisti de la Externe sunt automat pusi pe pozitii adverse de contextul creat fara voia lor si de o interpretare bazata in mare parte pe speculatii cu miopie persistenta pentru partea plina a paharului.
Dar in realitate Teodor Baconschi si Bogdan Aurescu nu sunt rivali, ci complementari. Ei nu pot fi pusi in oglinda cum nu pot fi comparate rotile unei masini cu motorul acesteia.
Diplomatul de varf
Teodor Baconschi este un diplomat foarte experimentat, un intelectual cu personalitate si, nu in ultimul rand, un personaj care stapaneste arta diplomatiei de salon. Ca ambasador la Vatican a reusit, alaturi de fostul premier Radu Vasile, sa inlesneasca vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania. Ca secretar de stat l-a secondat pe ministrul din acea perioada, Mihai Razvan Ungureanu, in initierea primei reforme serioase in mamutul anchilozat al Ministerului de Externe.
A intervenit apoi ruptura dintre PNL si PDL si Teodor Baconschi a parasit Externele pentru a deveni consilierul presedintelui Traian Basescu. Este incontestabila apropierea dintre Teodor Baconschi si Traian Basescu, dar nu este si blamabila. Fara sprijin politic un diplomat este condamnat, in lumea reala, la stagnare. In plus, Baconschi nu si-a ascuns niciodata simpatiile politice.
Ajuns ambasador la Paris, peste Teodor Baconschi au navalit cateva scandaluri, dar dincolo de mizeriile dambovitene mandatul sau in Franta se incheie cu o victorie a diplomatiei romanesti: numirea lui Dacian Ciolos in postul de comisar european pentru Agricultura, propunere venita la ideea lui Traian Basescu si sprijini