Guvernul de la Sofia doreşte să recupereze o parte din patrimoniul regal, care ar fi fost restituită ilegal către urmaşii foştilor ţari. Sursa: Reuters
Parlamentul de la Sofia a aplicat, la sfârşitul săptămânii trecute, un moratoriu asupra proprietăţilor restituite sau oferite drept compensaţie familiei regale bulgare, după căderea comunismului, scrie AFP.
Este doar un pas dintr-o lungă luptă legală prin care statul încearcă să recupereze o importantă suprafaţă împădurită ce ar fi fost atribuită fără baze legale lui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha şi surorii sale, în calitate de moştenitori ai ţarilor Ferdinand I şi Boris al III-lea.
Fostul monarh a criticat moratoriul, care îl împiedică să vândă proprietăţile - clădiri, terenuri şi păduri - sau să construiască pe ele, şi a apreciat că acesta reprezintă o încălcare a Constituţiei. Oficialii bulgari au subliniat însă că restricţiile vor rămâne în vigoare până la adoptarea unei legi speciale ce va reglementa statutul proprietăţilor familiei regale, potrivit por ta lului „Novinite”.
O avere de sute de milioane
Proprietăţile familiei regale au fost confiscate de regimul comunist în 1946, odată cu abolirea monarhiei şi exilarea lui Simeon al II-lea. Restituirea averii a fost aprobată de Curtea Constituţională în 1998. O decizie a parlamentului în acest sens a fost adoptată în 2003, chiar în timpul mandatului de premier al lui Simeon, care se întorsese în 2001 în ţară, pentru a intra în politică.
Spre nemulţumirea multor critici, procesul de restituire a permis fostului rege şi surorii sale să recupereze palatul Vrania, de la periferia Sofiei, şi palatul Sitniakovo, din staţiunea Boroveţ, precum şi o casă şi un castel de vânătoare. Ei au redobândit şi 1.600 de hectare de terenuri montane şi păduri.
Iane Ianev, liderul partidului populis