Antisepticele şi vitamina C sunt soluţiile cele mai bune pentru tratarea răcelilor sau gripelor fără complicaţii, manifestate cu febră. Sursa: Hepta
În România, peste 30% dintre persoanele internate în spital suferă de infecţii cu germeni rezistenţi la antibiotice, din cauză că şi-au tratat excesiv afecţiunile uşoare cu astfel de medicamente.
„Cele mai multe infecţii respiratorii sunt virale şi nu trebuie tratate cu antibiotice, pentru că nu au efect. Mai mult, se dezvoltă rezistenţa bacteriană la antibiotice, iar la nevoie aceste medicamente nu vor mai fi eficiente”, avertizează preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu.
De aceea, doctorii recomandă utilizarea antisepticelor în primele zile de la apariţia bolii şi vă învaţă câteva soluţii de tratare a răcelilor şi gripelor cu efecte mai puţin periculoase.
Un gram de vitamina C pe zi, miere, muşeţel şi tei
Când sunteţi răciţi e bine să consumaţi multe lichide, printre care ceai, supă sau compot la temperatura camerei. „Cei bolnavi trebuie să ia zilnic un gram de vitamina C, pentru că le întăreşte rezistenţa organismului la infecţii, le consolidează pereţii vaselor de sânge şi le dă o stare de bine. Pe lângă fructe proaspete, puteţi găsi vitamina C şi în ardei graşi şi frunze de pătrunjel verde, pe care îl puteţi folosi în salate şi supe”, recomandă Elena Lăţcan, medic ORL.
Dacă aveţi dureri în gât sunt utile câteva felii de lămâie cu miere. Cei care au nasul înfundat, pot apela la un sirop făcut din cantităţi egale de flori de tei, muşeţel şi soc, îndulcit cu miere.
„Socul din acest sirop e folosit pe post de aspirină, dar nu provoacă hemoragii, ci are efect antiinflamator. Teiul calmează tusea, iar muşeţelul e emolient şi dezinfectant. Mierea e un produs natural care conţine vitamine şi repară