Statul a cedat dreptul de explorare şi exploatare a zăcămintelor către companii ferite de ochii autorităţilor fiscale. Istoria recentă a aurului în România este extrem de controversată. Sursa: AFP
1 /.
În ultimii ani, autorităţile au atribuit resursele auro-argintifere unor companii în spatele cărora se află firme înregistrate în paradisuri fiscale, deci foarte greu de controlat. Potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, instituţia care atribuie licenţele în domeniu, nouă firme au obţinut licenţă de explorare sau exploatare a zăcămintelor auro-argintifere.
Roşia Montană, cel mai valoros zăcământ
Cea mai cunoscută este Roşia Montană Gold Corporation, companie care a obţinut dreptul de exploatare a celui mai mare zăcământ de aur din Europa, cel de la Roşia Montană, dar şi pentru perimetrul Bucium.
Potrivit datelor Registrului Comerţului, compania este controlată de Gabriel Resourse Ltd, din Marea Britanie, localitatea Channel Islands Oak Walk, cu 79,99% din capitalul social. Compania naţională Minvest Deva are 19,3% din titluri. Prin intermediul companiei Rom Aur SRL, Gabriel Resources BV, de data aceasta, cu sediul la Amsterdam, a primit drept de explorare la Băişoara (Cluj).
Titulară a două licenţe de exploatare din 2004, European Goldfields Deva SRL este controlată de firma Deva Gold Barbados Ltd, cu sediul în Barbados, localitatea Christ Church. O altă companie implicată puternic în domeniu pe plan local este Valhalla Resources Ltd, din Cipru, care deţine compania Vallachia Resources SRL, înfiinţată în februarie 2005, an în care a obţinut şi licenţa de explorare.
Totodată, are 50% din compania Transylvania Minerals SRL, creată în martie 2005, primind licenţa de explorare în 2006. Restul de 50% din acţiuni aparţin Barrick Gold România SRL. Valhalla Resou