Aproximativ 250.000 de someri au iesit pe piata in acest an, majoritatea companiilor au blocat angajarile, cresterile salariale si programele de training, iar concedierile nu au lasat niciun domeniu neatins. Furnizorii de training si firmele de recrutare au vazut cum afacerile se injumatatesc, dupa ani de cresteri care treceau de 50%. La finalul celui mai greu an, specialistii in HR simt cum companiile incep sa dezghete bugetele si sunt optimisti pentru anul viitor. Concluzia? Se putea si mai rau.
Firmele de recrutare, confruntate brusc in acest an cu lipsa a cererii de candidati din partea companiilor care au inghetat angajarile, au fost nevoite sa se reorienteze.
"Foarte bine au mers anul acesta serviciile de leasing de personal, de outsourcing - pentru partea de salarizare si administrare, de outplacement - pentru angajatii disponibilizati si de consultanta, mai ales in zona de evaluare", spune Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler, care estimeaza ca anul acesta compania va incheia "cu bine" afacerile, insa cifre mai exacte se vor putea vedea in martie. Anul trecut, Lugera&Makler a avut afaceri de 18,4 mil. euro.
"Din septembrie se simte o revigorare, pentru ca de atunci companiile au inceput sa dea drumul la recrutari. S-au cautat foarte multi economisti si contabili. Piata de recrutare a scazut cu 60 - 70% fata de anul trecut, insa piata serviciilor in domeniul resurselor umane a scazut cu doar 15 - 20%", explica Badea.
Recrutare mai putina, la preturi mai mici
Nici serviciile de recrutare de executivi nu au mers foarte bine anul acesta. Sorin Roibu, managing director al firmei de executive search Arthur Hunt, estimeaza o scadere cu pana la 22% a afacerilor, dupa ce anul trecut a avut o cifra de afaceri de 250.000 de euro (in cel de-al doilea an de activitate pe piata locala).
"Scader