Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş are pe rol 1.400 de procese. Majoritatea lor sunt pentru drepturi salariale şi bonificaţii, iar fiecare membru de sindicat are de recuperat în medie 2.500 de lei.
Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş care numără peste 8.000 de membri şi care face parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) România are pe rol 1.400 de procese, majoritatea pentru recuperarea drepturilor salariale de care ar fi trebuit să beneficieze dascălii. „Anul acesta, avem depuse aproximativ 1.000 de dosare, la care se adaugă alte 400 din anii anteriori", a declarat Liviu Marian Pop, preşedintele SLI Maramureş şi secretarul general al FSLI.
Mare parte dintre procerse sunt câştigate
Potrivit declaraţiilor lui Liviu Marian Pop, în majoritatea proceselor intentate de sindicat se regăsesc drept parte reclamantă profesori din toate cele 215 unităţi şcolare din judeţ. „Avem procese pentru reducerea normei didactice, pentru neacordarea tranşei suplimentare de vechime, pentru neacordarea salariului minim pe economie aferent anului 2007 şi lista ar putea continua", a enumerat liderul de sindicat. O mare parte dintre procesele SLI Maramureş în lucru sunt soluţionate favorabil pentru dascăli, numai că din cauza Ordonanţei 71 din 2008, care reglementează acordarea drepturilor salariale pentru profesori, punerea sentinţei în aplicare a fost decalată cu unul până la trei ani, aşa că sindicaliştii le consideră tot procese aflate pe rol. „Ordonanţa prevede plata restanţelor salariale eşalonat pentru anul 2010, 2011 şi 2012, aşa că noi nu le considerăm procese încheiate", a subliniat Liviu Marian Pop.
Dascălii sunt reprezentaţi în instanţă gratuit
Cei 8.000 de învăţători, profesori şi cadre didactice auxiliare înscrise în SLI Maramureş nu trebuie să plătească nimic în plus pentru procesele în