Vladescu vede posibila renegocierea acordului cu FMI, cu conditia taierii cheltuielilor salariale la 6,5-7% din PIB.
Sebastian Vladescu, 51 de ani, adeptul iesirii economiei din criza pe seama deficitului bugetar si chiar cu pretul unei inflatii mai mari, se pregateste sa preia portofoliul de la Finante si implicit un acord cu FMI care impune tocmai restrangerea drastica a cheltuielilor publice.
Daca in decembrie 2008 era prima voce cu autoritate in zona finantelor care vorbea despre oportunitatea unui acord de finantare de 20 mld. euro de la FMI care sa fie folosit doar in caz de nevoie, in primavara lui 2009 Vladescu critica programul economic negociat de guvern cu Fondul, acuzand axarea acestuia pe reduceri de cheltuieli si pledand pentru interventia statului prin stimulente financiare care sa sustina consumul.
Sustinut de PD-L ca ministru, el declara acum pentru ZF ca preia acordul cu FMI asa cum este si "vom vedea ce se poate face". Vladescu nu renunta insa la ideea renegocierii, astfel incat statul sa-si poata asuma angajamente financiare mai mari pentru a stimula economia.
"Cu conditia prealabila sa ne facem ordine in curte, adica sa reducem ponderea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar la nu mai mult de 6,5-7% din PIB, cheia rezolvarii dilemelor legate de solutiile iesirii din criza poate sta in renegocierea acordului cu FMI." De altfel, el afirma in timpul recentei crize politice ca ar accepta sa intre din nou in guvern cu conditia ca echipa respectiva sa aiba o gandire alternativa la conceptia Fondului.
Intr-un interviu acordat ZF cu o saptamana inainte ca premierul Emil Boc sa-i propuna sa revina ca sef la Ministerul Finantelor, Vladescu isi exprima dubiile legate de asumarea de catre politicieni a taierii salariilor in sectorul public.
"Este foarte greu ca vreun politician sa-si asume taieri de salarii. Nu