În decembrie 1989, la Cluj-Napoca au murit 24 de persoane şi au fost rănite alte 56. După 20 de ani de la tragicele evenimente, încă persistă câteva semne de întrebare în legătură cu unii ofiţeri de armată care au respectat ordinele primite de la fostul dictator. Sursa: Mihai Șoica Un astfel de caz este cel al căpitanului Carp Dando, care a condus efectivele de militari care au acţionat în fosta Piaţă a Libertăţii, în prezent Piaţa Unirii, unde au murit 12 clujeni şi alţi 22 au fost răniţi.
Din cei patru ofiţeri care au comandat dispozitivele de militari care au tras împotriva populaţiei, căpitanul Dando este singurul care nu a fost condamnat de justiţie. În prezent, Carp Dando trăieşte în apartamentul pe care l-a primit de la armată şi este trecut în rezervă, cu gradul de locotenent colonel, şi primeşte o pensie militară de aproximativ 2.000 de lei. În plus, beneficiază şi de un ajutor financiar destinat persoanelor cu handicap după ce la revoluţie ofiţerul a fost împuşcat în picior de către unul dintre militarii în termen, iar de atunci umblă cu ajutorul unei cârje. „Am ordonat foc de avertisment"
Fostul ofiţer nu mai vrea să îşi aducă aminte de ce s-a întâmplat în fatidica zi de 21 decembrie 1989, la ora 15.47, în Piaţa Libertăţii.
„Au trecut mulţi ani de atunci şi eu zic să o lăsăm aşa. Ce am mai putea spune deoarece orice aş spune s-ar interpreta", a comentat Carp Dando, care în cei 20 de ani care au trecut s-a ferit să dea interviuri sau să facă public punctul lui de vedere. De altfel, şi declaraţiile date în faţa procurorilor militari sunt extrem de „subţiri", fără prea multe date concrete.
Una dintre puţinele declaraţii date de ofiţerul Carp Dando este cea din 22 decembrie 1989. „În zonă se aflau deja grupuri mari de persoane, care la apariţia noastră ne-au întâmpinat cu injurii şi ameninţări. Le-am solicitat să