Cei care au semnat anii trecuţi antecontracte încearcă acum să renegocieze preţurile. Unele firme oferă reduceri, altele nu. Sursa: Codrin Prisecaru
Zeci de clienţi care au semnat precontracte pentru apartamente noi au intrat în conflict cu dezvoltatorii din cauza preţurilor pe care le consideră acum exagerate, dar pe care erau gata să le plătească în urmă cu un an sau doi.
În unele cazuri, o problemă e finanţarea, la care clienţii nu mai au acces la fel de uşor cum estimaseră. Mulţi dintre ei au şi motive întemeiate pentru a cere anularea contractelor: majoritatea proiectelor au înregistrat întârzieri de peste şase luni ale termenului de finalizare.
Ca să-şi poată plăti ratele la bancă şi să poată primi în continuare finanţare, mare parte dintre dezvoltatori sunt dispuşi să facă diverse concesii, chiar şi în privinţa preţurilor.
La mica înţelegere
Camelia P. a semnat în 2008 un antecontract pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere în cartierul Vitan, din Capitală, la preţul de 93.000 de euro plus TVA. Atunci i s-a părut un preţ bun, dar anul acesta a constatat că acelaşi tip de locuinţă se vindea cu 78.000 de euro.
A vrut să renunţe la contract, mai ales pentru că finalizarea a fost întârziată aproape un an. Până la urmă a găsit o soluţie împreună cu dezvoltatorul.
„Noi am discutat cu toţi clienţii, despre toate problemele care au apărut. Unii nu şi-au mai permis să obţină un credit, aşa că i-am mutat în blocurile care vor fi finalizate mai târziu. În alte cazuri, am găsit un compromis - i-am mutat de la două la trei camere, în schimbul unei sume supli mentare modice sau am reeşalonat sistemul de plată”, spune Valentin Tănase, directorul Vitan Platinum Towers. Astfel de discuţii au avut loc şi în cadrul proiectului Cosmopolis, din Ştefăneşti.
Renunţi