Aproape 5% din firmele din Romania si-au inchis activitatea sau au intrat in insolventa in 2009 pe fondul scaderii vanzarilor si a ratei de utilizare a capacitatilor de productie, arata un studiu al Bancii Mondiale (BM). Alte 12,7% din firme nu au putut fi contactate, ceea ce inseamna ca numarul real al agentilor economici care nu mai au activitate este mult mai mare, potrivit analizei BM.
La sfarsitul lui 2008, in Romania erau active 534.000 de firme, potrivit datelor Institului National de Statistica. Astfel, potrivit BM, 26.000 de firme au fost inchise sau au intrat in insolventa.
Un procent mai mare de firme care si-au inchis oficial activitatea sau au intrat in insolventa in ultimul an se inregistra in Turcia, 6,9% din agentii economici turci aflandu-se in aceasta situatie. In Lituania, numarul firmelor inchise a ajuns la 4,7% din total. In Romania, peste 127.000 de firme si-au suspendat voluntar activitatea in primele 11 luni din 2009, potrivit ONRC.
Multi agenti economici au fost afectati negativ de scaderea cererii si implicit de reducerea ratei de utilizare a capacitatilor de productie, mai ales in situatia in care nici finantarea bancara nu le-a permis sa contrabalanseze vanzarile in scadere. Soldul creditelor acordate de bancile romanesti companiilor si populatiei a stagnat in ultimul an in jurul a 50 mld. euro, dupa cresteri de doua cifre in anii trecuti. "Mai mult de o cincime din firmele din Romania au inregistrat vanzari in scadere in 2009, cei mai afectati fiind exportatorii", spun autorii studiului.
Aproape 5% din firmele din Romania si-au inchis activitatea sau au intrat in insolventa in 2009 pe fondul scaderii vanzarilor si a ratei de utilizare a capacitatilor de productie, arata un studiu al Bancii Mondiale (BM). Alte 12,7% din firme nu au putut fi contactate, ceea ce inseamna ca numarul real al agentilor economici care nu