A fost primul capitalist după 1989 şi, după 20 de ani şi tot pe-atâtea controverse, şi-a asigurat un loc confortabil în topul celor mai bogaţi români. Autorizaţia de funcţionare nr. 00000001, pe care Dinu Patriciu o păstrează cu mândrie într-unul dintre birourile sale, purta numele firmei Alpha, specializată în proiectare de arhitectură, profesia de bază a „mogulului” de mai târziu. De la 20 de angajaţi în 1990, a ajuns la câteva mii, pe vremea când conducea
A fost primul capitalist după 1989 şi, după 20 de ani şi tot pe-atâtea controverse, şi-a asigurat un loc confortabil în topul celor mai bogaţi români.
Autorizaţia de funcţionare nr. 00000001, pe care Dinu Patriciu o păstrează cu mândrie într-unul dintre birourile sale, purta numele firmei Alpha, specializată în proiectare de arhitectură, profesia de bază a „mogulului” de mai târziu. De la 20 de angajaţi în 1990, a ajuns la câteva mii, pe vremea când conducea Rompetrol. Între timp, a renunţat la cele câteva mii de angajaţi pentru circa 2,7 miliarde de dolari.
A intrat la fel de repede în politică precum a făcut-o în afaceri, fiind membru fondator al PNL în 1990. A fost parlamentar până în 2003, când a decis să se dedice afacerilor, dar între timp a deţinut inclusiv funcţia de ministru în guvernul Roman 2. Chiar şi după ce s-a retras din prim-planul PNL, a fost considerat unul dintre cei mai puternici oameni din umbra jocului politic. A fost asociat cu atât cu Călin Popescu Tăriceanu – vechi coleg de partid şi de „aripă” liberal, ulterior premier -, cât şi cu Mircea Geoană, a cărui candidatură la primăria Capitalei a susţinut-o financiar.
În 2007, Patrciu a fost reţinut de ore de procurorii care cercetează dosarul privatizării Petromidia. Episodul a tensionat relaţia şi aşa conflictuală cu preşedintele Traian Băsescu.
Dacă achiziţia Rompetrol în 1998 a făcut din el un om deosebit de