Românii din Spania şi din Italia ignoră legile care-i obligă să asomeze animalele înainte de sacrificare. Ei caută locuri retrase, în care să nu fie văzuţi cum taie gâtul grăsunilor. Mulţi dintre conaţionalii plecaţi în străinătate păstrează tradiţiile moştenite de la bunici, atunci când merg să taie porcul în ziua de Ignat, la ferme sau în alte locuri izolate.
Radu Albu (30 de ani), originar din Târgovişte, a mers în livada de portocali a unui amic spaniol pentru a-i lua gâtul lui Ghiţă. „Anul acesta am cumpărat doi porci, pentru că am fost două familii. Ne-am unit şi am mers la un prieten în livadă, unde i-am tăiat şi i-am preparat. I-am cumpărat în viu, de la o fermă, şi am dat 1,3 euro pe kilogram. Fiecare avea cam 100 de kilograme", spune Radu.
Vezi galerie foto de la tăiatul porcului în livada de portocali
Gabriela Stancu povesteşte ce probleme a avut la tăierea porcului într-o ţară străină. „După ce l-am pârlit bine, ca să se coacă şoriciul, l-am curăţat cu o perie şi un cuţit. La livadă este doar un aragaz micuţ, pe care nu se poate încălzi decât o oală cu apă. A trebuit să ne adaptăm situaţiei", spune Gabriela.
Puşi pe glume, bărbaţii au rupt o portocală din livada de lângă Castellon şi au pus-o în gura porcului. „Deh, să nu uităm nici de ţara-gazdă", spune zâmbind Radu.
Toţi aşteptau cu nerăbdare momentul în care să poată rupe o bucăţică de şorici proaspăt.
„Ne lipsesc mult tradiţiile aici, mai ales în preajma Sărbătorilor", mărturiseşte Mariana, soţia lui Radu.
Pe aragazul micuţ, femeile au pus o tigaie şi au pregătit pomana porcului. Într-o pungă aveau mălaiul pentru mămăligă, iar murăturile erau deja într-un castron. „Ne-am aşezat toţi la masă şi ne-am bucurat de o mâncare ca acasă, cum făceau părinţii noştri. Nu i-am făcut analize porcului şi nici nu am luat vreo aprobare de la primărie pentru a-l tăia", înc