Fie viscol, fie ninsoare, tradiţia se respectă întotdeauna. Ieri, 20 decembrie, a fost Ignatul, ziua în care maestrul bucătar Nicolae Nejloveanu a tăiat porcul şi a început să pregătească bucatele pentru masa de Crăciun.
Marea petrecere de Ignat a început ieri în faţa restaurantului „La Proţap“, unde, ca în fiecare an, constănţenii au avut posibilitatea de a asista la ceremonialul de tăiere a porcului, sărbătoare la care au fost invitaţi toţi cei dornici să guste din mâncărurile tradiţionale.
Tăierea porcului s-a realizat pe ritmuri populare şi colinde. Maestrul bucătar a povestit cum pregăteşte el în fiecare an bucatele şi de ce ies atât de gustoase.
După sacrificarea animalului şi după ce acesta se dă cu sare, se începe tranşarea lui. Se taie mai întâi coada. Apoi i se taie capul şi i se scot şuncile. După tăierea capului, i se scot şi jamboanele, muşchiul file şi se despică în două. Maţele şi stomacul sunt frecate cu sare şi apă caldă ca să nu miroasă, iar organele sunt şi ele separate şi fierte mai târziu pentru tobă şi lebăr.
„Se scoate osânza care este pe burtă şi se pune separat, iar din ea se scoate un fel de untură cu care se fac cornuleţele cele mai bune“ a declarat Nicolae Nejloveanu, în timp ce tranşa porcul.
Splina porcului indică starea vremii
Maestrul bucătar a mai declarat că persoanele care se pricep să găsească splina porcului pot afla multe informaţii legate de starea vremii numai din poziţia în care aceasta a fost găsită în interiorul animalului. „Dacă ea este spre capăt mai subţire şi la coadă mai lată înseamnă că iarna va fi la începutul ei mai blândă şi mai grea spre final“ a precizat el.
Tradiţia trebuie dusă mai departe
Altă tradiţie din Dobrogea spune că după tăierea porcului pe animal trebuie urcat un copil. Anul acesta, Cătălina Herghelegiu a fost cea care s-a urcat pe godacul tăiat la restau