Greşelile fostului anchetator i-au salvat până acum de judecată pe cei mai importanţi 102 învinuiţi în această cauză. Printre ei, şi fostul preşedinte Ion Iliescu.Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, în decembrie 1989, în ziua de Crăciun şi pentru uciderea, la Timişoara şi Bucureşti, a 162 de români.
Ulterior, nu mai puţin de 102 ofiţeri de armată şi miliţie, în frunte cu fostul preşedinte Ion Iliescu, au fost puşi sub acuzare pentru moartea a 942 de persoane care au continuat „să lupte pentru libertate” după 22 decembrie, când dictatorul cedase deja puterea.
O realitate care pare să fi fost ţinută la secret în ultimii cinci ani.
Deşi li s-au adus cele mai grele acuzaţii prevăzute de Codul Penal (omor, în toate formele lui, genocid, distrugerea, jefuirea şi însuşirea unor obiective şi valori culturale), nici unul dintre „greii” acestui dosar nu a ajuns până acum în faţa judecătorilor.
În plus, mare parte dintre ei au avansat pe scara ierarhică după 1990, ocupând funcţii importante în statul care le-a plătit, pe lângă pensiile speciale, plăţi compensatorii de milioane de lei. Numele lor se regăsesc acum în singurul dosar al „Revoluţiei” care se mai află pe masa procurorilor.
Mărturia învinuitului Iliescu se întinde pe 14 pagini
Potrivit unor surse judiciare, doar şapte dintre aceştia sunt puşi oficial sub acuzare, după ce au luat la cunoştinţă învinuirile aduse. Printre ei, şi fostul preşedinte Ion Iliescu.
„Iliescu a fost pus oficial sub acuzare în februarie 2009. A fost audiat şi a dat o declaraţie olografă care se întinde pe 14 pagini. De ce acum? Pentru că, iniţial, acuzaţiile împotriva lui au fost formulate de Dan Voinea (procurorul care a avut dosarul în lucru timp de 18 ani - n.r.), printr-o rezoluţie discutabilă în toc mită în decembrie 2004, la scurt t