Prioritatile reformiste ale Guvernului Boc sunt salutare: reforma Educatiei, a Sanatatii, Constitutionala, a statului, restructurarea aparatului bugetar sunt tot atatea necesitati absolute pentru Romania. Dar este actuala echipa guvernamentala apta sa puna in practica asemenea proiecte ambitioase?
Privind lista Cabinetului Boc, un ochi rade, unul plange. Vestile bune, cate sunt ele, vin din zona tehnocratilor sau a politicienilor cu profil de tehnocrat.
Nominalizarea lui Sebastian Vladescu la Finante este un real castig, ceea ce, prin comparatie cu Gheorghe Pogea, cinstit vorbind, nici nu e greu. Dincolo de asta, Vladescu este un bun finantist si, mai ales, unul cu viziune prin excelenta liberala. Conflictul sau cu PNL a pornit, de altfel, de la principii: opozitia la retragerea trupelor romane din Irak si opozitia la cresterea nesustenabila a pensiilor.
Nominalizarea lui Vladescu este un semnal clar ca vin masuri aspre si absolut necesare de restructurare la nivel bugetar si ca orice pomeni vor fi blocate. Pe langa faptul ca nu are un finantist de mare calibru in partid, cu exceptia lui Ionut Popescu, PD-L prefera sa lase cat mai mult din costul electoral al acestor masuri pe spinarea unui tehnocrat.
Tot un castig este si Teodor Baconschi la Externe. Dincolo de suspiciunile nedovedite cu care PSD a incercat sa-l improaste pe actualul ambasador roman la Paris, Baconschi este un diplomat de cariera de mare valoare si un exceptional om de cultura, o alegere cu nimic mai prejos decat Bogdan Aurescu, cealalta varianta luata in calcul.
Viitorul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, este un nume mai putin cunoscut, insa cu o remarcabila carte de vizita: expert al Comisiei Europene, responsabil cu dezvoltarea rurala pentru Romania. Este o alegere care duce cu gandul la Dacian Ciolos si, cu siguranta, mult mai bu