Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu estimeaza, la 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, ca, in mare, asteptarile de atunci s-au indeplinit si estimeaza ca abia peste 20 de ani Romania va fi la nivelul mediei Europei dezvoltate.
Ion Iliescu spune ca schimbarea de regim din urma cu 20 de ani a venit ca un lucru normal, in conditiile in care comunismul disparea din restul statelor din Europa de Est.
"Atunci toti asteptam aceasta schimbare. Era lucrul care plutea in atmosfera. Pe de o parte, se misca lumea in jurul nostru. In toate celelalte tari existau asemenea semnale, informatii, in timp ce la noi eram cu totii apasati de o atmosfera de control, de suspiciune, de supraveghere, combinata cu agravarea continua a conditiilor de viata ale oamenilor, in plan economic, in plan social: lipsa alimentelor pe piata, cozile acelea imense la carne, la paine, la urechi de porc, la gheare de pasare, si caldura putina si asa mai departe. Deci fierbea societatea romaneasca. Era clar ca era o incarcatura uriasa care trebuia sa izbucneasca", a declarat Iliescu.
Toata lumea isi dorea in acele momente in primul rand libertate, pentru ca era incorsetata libertatea de gandire, de exprimare, de manifestare, de organizare, trecerea de la dictatura spre democratie.
"Si, pe de alta parte (oamenii mai doreau n. red.) modificari de substanta in economia centralizata, dirijata de birocratia de stat, si trecerea spre o economie libera performanta. Eu cred ca, in esenta, aceste asteptari si obiective ale Revolutiei s-au indeplinit", considera primul presedinte al Romaniei democrate.
Dupa parerea lui Iliescu, procesul cel mai greu a fost reformarea economiei nationale, alinierea ei la economiile performante din Europa de Vest. "Din acest punct de vedere s-a pierdut mult, s-a prabusit o anumita structura economica, au aparut elemente noi. Acum sectorul pri