Astăzi, 22 decembrie, la 20 de ani de la Revoluţie, istoricul Alex Mihai Stoenescu oferă o altă viziune asupra acelor evenimente şi asupra mecanismelor de formare a noii Românii. Poporul a fost minţit că ar fi făcut singur istorie, iar Revoluţia s-a întâmplat fără ca mulţimea să ştie, susţine Stoenescu.
Succesiunea întâmplărilor de dinainte de 22 decembrie 1989 arată că românii mai fuseseră invitaţi la Revoluţie, dar tentativele „Braşov, 15 noiembrie 1987" şi „Iaşi, 14 decembrie 1989" au eşuat. Instaurarea noii puteri s-a impus prin populism, care, potrivit istoricului, înlocuieşte orice soluţii politice, economice şi sociale. România a fost astfel guvernată 20 de ani prin acest sentiment fără conţinut.
Mai citiţi şi:
"Sibiu 1989" : edilii nu respectă oraşul martir
Teroriştii-marţieni
VIDEO Stănculescu: Caseta cu execuţia Ceauşeştilor a fost întreruptă pentru că s-au uitat acumulatorii
Constantin Bucur: "Am intrat în Securitate ca să-mi servesc patria"
Comemorăm la 22 decembrie 20 de ani de la căderea regimului comunist în România. Moştenirea cea mai importantă a acestui eveniment este dobândirea libertăţii, mai ales pentru că s-a obţinut cu preţul vieţii a peste 1.000 de oameni. Din păcate, la două decenii după îndepărtarea lui Ceauşescu de la putere printr-o lovitură militară şi după ce revolta populară s-a radicalizat la Bucureşti, între orele 17.30 şi 18.00 ale zilei de 22 decembrie, într-o mişcare anticomunistă menită să scoată România din sfera de influenţă a URSS, naţiunea română încă se face că nu ştie cine este vinovatul pentru morţii din decembrie.
O succesiune zgomotoasă de mişcări pentru pomană şi o rapidă instalare a jafului, secondate de o Armată în disoluţie şi de pantomima Justiţiei, au acoperit orice formă de discernământ. Imediat, noii politicieni au oferit poporului darul cel mai de preţ al unei