Dosarele Revoluţiei sunt terminate în proporţie de 80%, dar nu sunt gata din cauza presiunilor politice. Iată ce declară la RFI procurorul militar Dan Voinea, care s-a ocupat de aceste dosare până când i le-a luat procurorul general Laura Codruţa Kovesi, nemulţumită de ritmul anchetelor. Generalul în rezervă spune că victimele de după 22 decembrie 1989 sunt pe conştiinţa puterii care tocmai se instalase. Dan Voinea este cel care a realizat rechizitoriul în baza căruia soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte. El spune că la momentul respectiv nu ştia ce avea să se întâmple cu cei doi.
Dosarele Revoluţiei sunt terminate în proporţie de 80%, dar nu sunt gata din cauza presiunilor politice. Iată ce declară la RFI procurorul militar Dan Voinea (audio), care s-a ocupat de aceste dosare până când i le-a luat procurorul general Laura Codruţa Kovesi, nemulţumită de ritmul anchetelor.
"Nu au fost finalizate aceste dosare pentru că a fost o imixtiune foarte puternică a factorului politic, care s-a manifestat permanent în cei 20 de ani, care au trecut din decembrie 1989 până în prezent. Mă refer la faptul că în timpul mandatului de preşedinte al domnului Iliescu asemenea cercetări nu s-au făcut, pentru că în decembrie 1989, cei care au preluat puterea făceau parte din fosta administraţie comunistă a lui Ceauşescu şi nu aveau interes ca cei care au făcut represiunea să suporte şi pedepsele pentru ceea ce au făcut. Presiunea politică s-a manifestat tot timpul prin numirea şefilor unor instituţii din Justiţie, cum ar fi Ministerul Justiţiei şi Parchetul General, prin numirea celor care gestionau aceste cauze", explică Dan Voinea.
Generalul în rezervă spune că victimele de după 22 decembrie 1989 sunt pe conştiinţa puterii care tocmai se instalase. "Victimele de după 22 decembrie 1989 aparţin grupului de putere care a venit atunci şi care - fără necesitate mi