22 decembrie 1989 a ramas in istorie ca ziua caderii regimului comunist din Romania. In acea dimineata, dupa ce autoritatile spalasera asfaltul din centrul Capitalei de sangele victimelor din noaptea precedenta, muncitorii de pe marile platforme s-au adunat din nou si au ocupat inca de dimineata Piata Universitatii. In jurul pranzului, Nicolae si Elena Ceausescu aveau sa paraseasca sediul Comitetului Central, la bordul unui elicopter. In jurul orei 12:15, Televiziunea Româna isi reia emisia, iar Mircea Dinescu si Ion Caramitru apar in fruntea unui grup de revolutionari, anuntand fuga dictatorului si strigand "Am invins!".
Cu o seara inainte, in Bucuresti se inregistrasera primele victime ale Revolutiei. Pe 21 decembrie, dupa ora 18:00, armata a inceput reprimarea revoltei, incepand sa traga, mai intai pentru intimidare, apoi in multime.
Protestatarii - neinarmati si neorganizati - au fost intampinati de soldati, tancuri, TAB-uri, ofiteri ai USLA (Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista) si ofiteri de Securitate imbracati in haine civile. Se tragea asupra multimii de pe cladiri, strazi laterale si din tancuri. S-au inregistrat multe victime prin impuscare, injunghiere, maltratare, strivire de vehiculele armatei. Un TAB a intrat in multime in apropierea Hotelului Intercontinental. Pompierii blocau multimea cu jeturi de apa puternice, iar militienii bateau si arestau oamenii. Protestatarii au reusit sa construiasca o baricada de aparare in fata Restaurantului Dunarea, care a rezistat pana la miezul noptii, dar a fost in cele din urma doborata de fortele de ordine.
In Bucuresti, zgomotul impuscaturilor s-a oprit abia spre 3:00 dimineata, ora la care supravietuitorii revoltei au parasit strazile. In orele care au urmat, muncitorii de la salubritate au fost trimisi sa spele de sange caldaramul din centrul orasului. Despre cadavrele victim