Viziunea economica si compromisurile cu inflatia si deficitul bugetar pe care este dispus sa le faca Sebastian Vladescu, propus in functia de ministru al finantelor, au creat reactii acide in randul analistilor.
In acelasi timp, experienta si implicarea in proiecte internationale sunt argumente pentru ca altii sa-l considere "un economist valoros".
"Mi s-a parut foarte ciudata si periculoasa declaratia privind inflatia (Vladescu a spus ca inflatia este singura care nu doare, in timp ce trimisul oamenilor acasa doare - n.r.) - care arata clar ca nu stapaneste bine fundamentele economice. Inflatia este un fenomen pervers care ne afecteaza pe toti, in timp ce reducerea de salarii afecteaza doar un fragment din populatie", spune Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare Macroanalitica.
In timp ce strategia Bancii Nationale este de tintire a inflatiei, noul ministrul de finante sustine ca pe termen scurt stimularea cresterii economice este mult mai importanta.
"Si are dreptate. Cea mai importanta este acum iesirea din criza", apreciaza academicianul Lucian-Liviu Albu. Intrebat daca politica fiscala (care apartine Guvernului) nu trebuie sa fie armonizata cu cea monetara (stabilita de BNR), Albu spune ca aproape nicaieri in lume nu sunt de fapt armonizate.
"Intr-o perioada ca a noastra si intr-o tara ca a noastra, este greu sa le armonizezi. Politicile se armonizeaza in vreme de prosperitate, asa cum si la noi se mai apropiasera." Albu il incadreaza pe Vladescu ca apartinand scolii neoclasice si ca fiind un economist valoros, care a fost implicat in proiecte internationale.
"In opinia mea, din fericire, nu va avea libertatea sa faca ce vrea, adica sa aplice o politica fiscala foarte relaxata. Nu este neaparat cea mai fericita alegere ca ministru de finante", crede analistul Dragos Cabat. De asemenea, analistii penalizeaz