Coordonează mai multe proiecte sociale din Baia Mare şi, de peste opt ani, se ocupă de cei năpăstuiţi de soartă. Le îndrumă paşii şi încearcă să găsească soluţiile cele mai bune pentru ca aceştia să se poată reintegra în societate.
Stelian Moldoveanu provine dintr-o familie cu principii de viaţă sănătoase şi a crescut alături de cei patru fraţi ai săi, învăţând de mic să îi protejeze pe cei neajutoraţi. Nevoia permanentă de a relaţiona cu oamenii din jur l-a determinat să dea admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială. „Am privit această cale în viaţă ca pe o provocare. Nu cred că altceva mi s-ar fi potrivit mai bine", este de părere asistentul social.
Îi plac provocările
După absolvirea facultăţii, a predat religie şi educaţie plastică la o şcoală băimăreană. În anul 2001, a urmat un curs organizat de Fundaţia „Hope and Home for Children", în urma căruia a intrat în sistemul social. „Pe atunci, tocmai se deschideau două centre sociale în oraş. Era nevoie de oameni cu pregătire în domeniu, iar eu m-am simţit capabil să fac faţă acestei noi provocări", arată Stelian.
Asistentul social spune că începuturile au fost grele. „Mă ocupam de cazuri grave ale unor minori abuzaţi în familie, aveam de luat decizii vitale privitoare la aceşti copii. Practic, le decideam soarta. Am avut multe nopţi nedormite din această cauză", îşi aminteşte băimăreanul. De-a lungul timpului, a avut de-a face şi cu cazuri ciudate, care l-au surprins şi pe el. În urmă cu câţiva ani, de exemplu, două gemene învârstă de 14 ani au făcut plângere la adresa tatălui lor, acuzându-l de abuz sexual. „M-am ocupat îndeaproape de această problemă. Le-am dus la medicul legist, am iniţiat anchete. În cele din urmă, am aflat că fetele erau manipulate de un individ de 31 de ani, care îşi obliga şi soţia să se prostitueze şi care dorea să despartă geme